21. 2. 2017

Fredrik Backman - Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa

Dávno som nečítala tak dobrú knihu. Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa od autora Fredrika Backmana je presne to, čo som v posledných dňoch potrebovala. Tak trochu fantázia, únik do rozprávkovej ríše plnej zvláštnych bytostí a zároveň veľmi reálny a hlboký príbeh nášho sveta. Dej je plný humoru a sĺz zároveň, plný napätia, neočakávaných zvratov a zvláštnych objavov, ktorý vám nedovolí myslieť na vaše vlastné trápenie.

Je to príbeh o zvláštnom vzťahu tak trochu netypickej babičky a jej nadmieru vyspelej sedemročnej, teda vlastne takmer osemročnej vnučky Elsy. Babička bola trošku zvláštny úkaz, fungovala úplne inak, ako všetci ostatní naokolo a Elsa ju práve preto milovala: "V bežnom živote, keď bolo všetko v poriadku, vytvárala okolo seba chaos. No keď sa skutočný svet začal rúcať, keď vypukol zmätok, boli schopní fungovať iba ľudia ako babička. V tom spočívala jej superschopnosť... Zachraňovanie životov a privádzanie ľudí do šialenstva sú babičkine superschopnosti."

Babička navštevovala spolu s Eslou tajný rozprávkový svet, ktorý vlastne až tak rozprávkový nebol, ale na to Elsa prišla až neskôr, keď ju babička tesne pred svojou smrťou poslala na zvláštnu rytiersku výpravu. Elsa bola vydesená, no zároveň pevne rozhodnutá rozlúštiť babičkyne hádanky a nájsť poklad. Nebolo to vôbec jednuduché a Elsa pri tom zažívala jedno dobrodružstvo za druhým. Ale to si už prečítajte sami.

Kniha Babička pozdravuje a ospravedlňuje sa je naozaj skvelý a hlboký príbeh o spoznávaní sveta, nachádzaní priateľov, odhaľovaní nepriateľov a statočnom bránení hradu. A napokon, spolu s babičkynou pomocou sa Else nakoniec popri šiestich rozprávkových ríšach (Miamas = Ľúbim ťa, Miploris = Smútim, Mirevas = Snívam, Miaudacas = Mám odvahu, Mimovas = Tancujem a Mibatalos = Bojujem) podarilo vybudovať siedmu: Mipardonus = Odpúšťam ti.